Cake appel/frangipanne

Gepubliceerd op 5 november 2025 om 14:31

Appel & frangipanne – een klassieker toch?

Er is iets magisch aan die geur van versgebakken cake met appel en frangipanne… dat zoete aroma van boter, amandel en gebakken fruit dat zich door de keuken verspreidt. 💛

De luchtige cake, de sappige stukjes appel en die romige laag frangipanne — het is een combinatie die altijd doet denken aan de toonbank van een echte bakkerij. 🧑‍🍳✨
Zacht vanbinnen, goudbruin vanbuiten en met dat tikkeltje nostalgie dat elke hap extra lekker maakt.

Ik geef het eerlijk toe: frangipanne, daar kan ik écht niet aan weerstaan. 🥰 

Ingrediënten cake:

  • 100 gr zelfrijzende bloem
  • 75 gr havermeel
  • 75 gr amandelmeel
  • 75 gr boter
  • 75 gr appelmoes
  • 150 gr rietsuiker
  • 3 eieren
  • 2 appeltjes uit de hof
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 tl kaneel
  • amandelextract (paar druppeltjes)
  • 1 snuifje kaneel

 

Bereidingswijze:

  • Verwarm de oven voor op 175°C. Bekleed het bakblik met bakpapier of vet in en bestuif met bloem.
  • Begin met het mengen van de droge ingrediënten in een mengkom en meng zelfrijzende bloem, havermeel, amandelmeel, bakpoeder en kaneel
  • Doe in de foodprocessor boter en suiker en amandelextract op hoge snelheid tot licht romig.
  • Doe er vervolgens 1 per 1 de eitjes bij en meng opnieuw heel goed op hoge snelheid.
  • Doe er de droge ingrediënten bij en meng nog eens goed in de foodprocessor.
  • Giet de helft van het beslag in een bakblik, doe de helft van de appels in stukjes en doe er vervolgens de rest van het deeg bij. 
  • Daar ik ontzettend hou van rozijnen, doe ik er ook een handje vol rozijnen in.
  • Bak in oven 30 min, even prikken, nog nat deeg, nog beetje bij bakken.
  • Afgekoeld bestrooien met bakpoeder.

 

Heerlijk is deze cake, je kunt hem nog afwerken met beetje griekse yoghurt en wat gebakken appeltjes en noten.

 

Geniet ervan.